Vuonna 2016 aloitin oman matkani erilaisten paastojen, kehon ja mielen puhdistukseen. Aloitin pätkäpaastoilla ja ajan myötä siirryin mehupaastoista kolmen päivän vesipaastoon. Tällä hetkellä täysimetän poikaani ja en voi valitettavasti tehdä vesipaastoa, joten olen ollut somepaastolla. Paastoamisen henkiset ja fyysiset edut ovat olleet itselläni niin huomattavat, että huomaan kaipaavani suuresti vesipaastoa. Somepaastokin on tuonut huomattavia etuja itselleni ja terveydelleni. Radikaalisti vähemmän aikaa älylaitteilla ja niiden ärsykepommituksessa on saanut hermostoni rauhallisempaan tilaan ja pitkäjänteinen keskittyminen on selkeästi parempaa. Syyskuun 2020 olin täysin ilman sosiaalista mediaa ja tein huomioita mielessäni, kehossani ja käyttäytymisessä arjessa. Somepaaston aikaan saama laajeneva läsnäolo elämän virrassa ja ihmisten kanssa, sai minut luopumaan sosiaalisen median käytöstä nyt joksikin aikaa. Palaan sitten kun se hyvältä tuntuu ja tuntuu laajentavan ja antavan enemmän rikkautta elämään. Tämän hetkisessä elämän virrassa en tunne vetoa sosiaaliseen mediaan ja pidän tästä rauhan tunteesta ilman siitä sen enempää meteliä pitämättä. Loin somepaasto haasteen itselleni ja kutsuin muitakin naisia mukaan. Yhteisessä somepaasto whatsapp-ryhmässä olemme käyneet keskusteluja kuinka moni muukin on kokenut somepaaston tärkeänä itselleen ja saanut paljon oivalluksia omassa suhtautumisessa sosiaaliseen mediaan ja ympäristöön. Tässä ajatuksiani ja kokemuksiani pitämistäni mehu ja vesipaastoista. Aloitetaan vaikka hieman avaamalla paastoa aiheena.

 

Paasto

Paasto tarkoittaa aikaa keholle parantua, ja sisäelimille levätä sekä uudistua. Monet nykyihmisen sairaudet ja vaivat aiheutuvat ruoansulatuselimistöön kertyvistä myrkyistä ja kuona-aineista, jotka päätyvät elimistöön huonolaatuisen epäterveellisen ravinnon ja ympäristön myrkkyjen seurauksena. Myös haitalliset emotionaaliset rakenteet sairastuttavat meitä ja paaston aikana nuo usein tulevat selkeästi pintaan ja kohdattavaksi. Joten paastolla pääsee käsiksi myös henkiseen puhdistautumiseen ja kasvuun.

Jo esi-isämme ovat tienneet paaston tärkeydestä ja sen parantavasta vaikutuksesta eli paastoaminen ei ole mikään uusi juttu. Myöskään esimerkiksi eläimet eivät yleinsä syö ollessaan sairaita, joskus ne jopa jättävät juomatta (kuivapaasto). Näin toimiessaan eläimet mahdollistavat kehonsa täyden kapasiteetin parantaa sairastuneita soluja ja tappaa bakteereja.

(Sinulle joka haluat perehtyä tutkimustietoon: Tämän tutkimuksen tarkoituksena on ollut arvioida paaston vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin liittyviin fyysisiin muutoksiin. ”Kaksi ensisijaista hypoteesia tälle havainnolle ovat, että paasto voi parantaa yksilön kykyä hallita ravinnon saantia tai että paasto voi aloittaa suojamekanismien kaskadin, joka säilyttää solujen ja aineenvaihdunnan terveyden.” )

Paastoamalla me annamme keholle tietoisesti aikaa parantua. Paaston aikana keho uusii vioittuneita soluja, kuljettaa kerääntyneitä ylimääräisiä myrkkyjä sekä haitallisia tarpeettomia aineita pois rasvakudoksesta. Paastoamalla ja syömällä puhdasta ruokaa automaattisesti pysyy omassa ihanne painossa ja terveydentilassa, kun keho poistaa rasvavarastojen ylimääräiset myrkyt.

Mitä paaston aikana sitten tapahtuu?

Ensin kehomme prosessoi normaalitilassa saamamme ravinnon energiaksi. Jos elimistöön tulee ruoan ja ilman mukana haitallisia tai tuntemattomia aineita, ja olemme ns. kiireellisessä tilassa, ei kehomme prosessoi näitä vaan keho laittaa tuntemattomat aineet rasvakudokseen varastoon, ja palaa niiden käsittelyyn vasta, kun luonnolliset ravinto ainesosat on prosessoitu puhtaaksi energiaksi. Keho puhdistaa itseään myrkyistä vasta siinä vaiheessa, kun ravintoa ei ole käsiteltävänä ruoansulatuksessa. Yöllä kun illalla syöty ravinto on täysin käsitelty vasta silloin keho menee puhdistus tilaan.

Kun paastoat, ja olet syömättä, yli 16 tuntia, autofagia aktivoituu kehossasi. Autofagia on kehon luonnollinen mekanismi päästä eroon vanhoista ja toimimattomista solujen osista. Prosessi on täysin luonnollinen ja tarkasti säännelty, jolloin kehomme hajottaa ja kierrättää tarpeettomia soluja ja niiden osia.

Autofagian aikana solumme puhdistuvat ja uusiutuvat, ja samalla paasto myös stimuloi kasvuhormonin eritystä, joka nopeuttaa aineenvaihduntaa, tehostaa rasvanpolttoa ja kehottaa kehoamme tuottamaan uusia solujen rakennusosia. Paasto mahdollistaa kehollemme  täydellisen puhdistuksen ja peruskorjauksen.

BREAKFAST=aamupala, break=katkaise fast=paasto

Onneksi nukkuessamme ihmeellinen kehomme huoltaa itseään ja puhdistautuu. Muista sinäkin antaa itsellesi runsaasti puhdistavaa unta, ja pidä huoli siitä, että yön aikana tapahtuu tarvittava paastoaika. Uni on tärkeä osa kehon uudistumista ja lepoa, ja se on oiva tapa antaa ruoansulatukselle sen tarvitsemaa lepoa ja taukoa jatkuvasta toiminnasta.

Paasto auttaa kehoa toimimaan selkeästi tehokkaammin ja pitää elimistön nuorekkaana ja terveenä. Usein ihmiset kysyvät nuoruuteni (38v.) ja ihoni kirkkauden salaisuutta ja vastaan, että se ihme on puhdas vesi! Vesipaastolla ja juomalla päivittäin arjessa lähdevettä tai puhdistettua vettä, tunnen itseni energiseksi, hyväntuuliseksi ja tehokkaaksi. Joidenkin paastoa harjoittavien mukaan paasto tepsii myös kroonisiin vaivoihin, kuten astmaan, reumaan, korkeaan verenpaineeseen ja allergioihin.

Paaston hyödyt eivät rajoitu ainoastaan fyysisiin seikkoihin, sillä paastolla on myös henkinen vaikutus. Paasto selkeyttää mieltä ja kohentaa mielialaa. Tunnet olosi levolliseksi ja rauhalliseksi, iloiseksi ja tyyneksi. Olen itse kokenut suurta henkistä ja fyysistä kasvua vesipaastojeni aikana. Olen tullut tietoiseksi haitallisista ajatus ja käytös malleistani ja pystynyt päästämään niistä irti. Syöminen sisältää paljon tunteita niinkuin varmasti tiedät. Kun et syö huomaat mihin tunteisiin sinä helposti syöt ja mitä tunteita et halua kohdata. Fyysisesti kehossani on ollut erittäin energinen olo paaston jälkeen ja suvussani kulkevat psoriasis ihottumat ovat lähteneet kolmen päivän vesipaastolla.

Miten paastotaan?

Jos nyt innostuit ja haluat kokeilla paastoa, niin on hyvä tutustua paastoamiseen etukäteen kunnolla, jotta paastoat turvallisesti ja terveellisesti. Kannattaa valmistautua hyvin, ja esimerkiksi suunnitella paastoaminen jonkun asiasta tietävän kanssa ja tehdä myös ensimmäinen paasto vaikka ohjattuna yhdessä ystävän kanssa. (Raskaana oleville, imettäville, diabeetikoille, iäkkäille tai henkilöille, joilla on jokin vakava sairaus tai matala verenpaine, paastoa ei suositella. Konsultoi ensin lääkäriäsi, jos kuulut edellä mainittuihin.) Kun paasto valmistellaan ja toteutetaan hyvin, ovat puhdistautumisreaktiot vähäisiä. Valmistelemme aina kehoa hyvin paastoon edellisinä päivinä, annamme kehollemme vain puhdasta raaka-ruokaa ja rauhassa siirrymme mehusta vesipaastoon. Puhdistautumis reaktiolla tarkoitan sitä, että jos kehossa on paljon myrkkyjä ja kehoa puhdistetaan yhtäkkisesti, voi keho reagoida myrkkyjen poistuessa elimistöstä. Esimerkiksi huonovointisuutta, ihottumaa, kutinaa tai päänsärkyä.

Paastoja on paljon erilaisia ja erilaisiin tarkoituksiin. Ota selvää mikä paasto sopii sinulle. Esimerkiksi: paasto 24 tuntia, vuoropaasto, paasto 16 tuntia/päivä, mehupaasto, vesipaasto, kuivapaasto.

Omat ensimmäiset vesipaastoni olen tehnyt Balilla vesiputouslaaksossa ystävieni Lyn Nicholsin ja Tuuli Kaunisluonnon ohjaamana. Myöhemmin samaisessa laaksossa Unelma Itsestä-retriiteillä olen saanut ohjeistaa ja tukea monia muitakin naisia kokeilemaaan mehu ja vesipaastoja. Olen myös ollut oppimassa ja avustamassa Lyn Nicholsin ja Don Tolmanin paasto retriiteillä Balilla. Kiitän kovasti opettajiani ja jaan mielelleni kokemuksistani. Suomennutin myös Lynnien upean parantavan ravinnon The Recipe-kirjan, voit tilata sen minulta.

Oletko sinä kokeillut paastoa tai haluasitko kokeilla? Ja, jos olet paastonnut mitä olet kokenut paastosi aikana?

— On aika purkaa vanhaa ja luoda uutta. Puhdas totuus tulee esille kirkkaalla lähdevedellä! —

 

Rakkaudella,

sinimaria limnell logo